Se spune ca exista doua tipuri de utilizatori de tehnologie: aceia care se multumesc sa foloseasca ceea ce cumpara asa cum le este oferit, fara intrebari sau nemultumiri si o categorie aparte care, nemultumita, intotdeauna cauta metode noi de a obtine maximum din orice fel de tehnologie. Acest principiu se aplica bineinteles si utilizatorilor de telefoane mobile, mai ales de la aparitia telefoanelor inteligente.
Asadar, daca sunteti posesorii unui telefon cu sistem de operare Android si faceti parte din a doua categorie, cu siguranta sunteti interesati de rootarea telefonului dvs. mobil. Avantajele rutarii sunt numeroase (instalarea de versiuni Android superioare fara sa asteptati actualizarile oficiale, overclock-area procesorului, instalarea de aplicatii Android non-market, eliberarea de spatiu prin stergerea sau mutarea aplicatiilor preinstalate din memoria telefonului in cartela de memorie, etc) insa implica si unele riscuri asa ca va recomand sa aveti rabadare si sa cititi cu atentie toate instructiunile.
Daca nu intelegeti un termen sau nu stiti cum se procedeaza opriti-va si interesati-va pe net sau intrebati pe cineva care se pricepe. Nu sariti nici un pas. A, si inca ceva: inainte de a duce telefonul pentru reparat la garantie pentru orice alta problema, efectuati o operatiune de unroot. Din fericire utilitarul despre care voi vorbi astazi folosit pentru rootarea Android are si o optiune de unroot.
Asadar, sa trecem la treaba. Cea mai simpla metoda de rootare Android se obtine prin folosirea utilitarului SuperOneclick. Iata pasii pe care trebuie sa-i urmati pentru rootarea unui telefon Android cu ajutorul SuperOneClick:
In primul rand dezactivati antivirusul. Este posibil ca unele programe antivirus sa detecteze o amenintare. La mine Microsoft Security Essenssials nu a detectat nimic.
1. Descarcati SuperOneClick si dezarhivati-l pe calculator.
2. Conectati telefonul la computer. ATENTIE: NU activati optiunea “Conectare spatiu de stocare USB”
3.Mergeti la setarile telefonului/aplicatii/dezvoltare si bifati optiunea “depanare USB” (USB Debugging)
4. Lansati programul SuperOneClick.
Incepand cu versiunea 2.3.1, programul cauta automat daca aveti instalate driverele necesare unei conexiuni adecvate intre computer si telefon. Daca vi se solicita instalarea unor drivere, dati Yes si apoi selectati optiunea “Install this driver software anyway”
5. Din meniul General selectati optiunea ROOT. Operatiunea va dura ceva timp asa ca inarmati-va cu rabdare. Nu deconectati telefonul din cablul USB!
6. La finalizarea procesului de rootare veti primi un mesaj prin care vi se va solicita un test. Apasati Yes.
7. O comanda va fi trimisa catre telefon. Daca va apare un mesaj pe ecranul telefonului apasati “allow” in Superuser.
Este posibil sa se ceara restartul telefonului. Daca vi se solicita, inchideti si redeschideti telefonul.
8. Felicitari! Ati reusit sa va rootati telefonul Android!
Pentru a testa daca rootarea Android a fost efectuata, va recomand sa instalati din Market aplicatia Titanium Backup. Aceasta functioneaza doar pe dispozitivele Android rootate si permite efectuarea de backup-uri (copii de rezerva) a aplicatiilor si setarilor telefonului dvs. Android.
SuperOneClick functioneaza pe (aproape) toate telefoanele cu Android, indiferent de versiunea de soft care este instalata! Eu am rootat cu succes un Samsung Galaxy Mini, un Htc Cha Cha si un HTC HD2.