Drivere pentru Unknown Devices

In mod normal atunci cand achizitionam o componenta noua pentru computer (placa video, placa de sunet, etc) aceasta vine insotita de un CD ce contine driverele necesare pentru instalare. In cazul in care pierdem CD-ul cu drivere exista (aproape) intotdeauna optiunea descarcarii driverelor de pe siteul oficial al producatorului.

Insa ce facem atunci cand, dupa o reinstalare de Windows sau in alt caz nefericit, ne trezim ca pe langa faptul ca nu gasim CD-ul cu drivere, nu reusim sa identificam nici producatorul componentei care ne intereseaza?

Ei bine, solutia este simpla. Fiecare componenta instalata intr-un computer poate fi identificata dupa Vendor ID si Device ID. Daca reusim sa gasim aceste doua valori, putem identifica producatorul piesei respective si implicit sa gasim driverele care ne intereseaza. Iata cum trebuie sa procedam:

1. Deschideti Device Manager (Control Panel>System>Hardware>Device Manager)

2. Componenta pentru care doriti sa gasiti driverele apare ca Unknown device asa ca este usor sa o identificati.

3. Click dreapta pe Unknown device si apoi click pe Proprieties.

4. In fereastra Proprietati mergeti la Details si selectati Device Instance Id din meniul de mai jos.

5. Ar trebui sa apara un cod de genul celui de mai jos:

PCI\VEN_8086&DEV_27DC&SUBSYS_30868086&REV_01\4&1E46F438&0&40F0

6. Sectiunea de cod colorata in ROSU reprezinta Vendor ID iar portiunea colorata in VERDE indica Device ID. In exemplul de mai sus:

Vendor ID = 8086
Device ID = 27DC

7. Dupa ce ati gasit cele doua coduri de identificare intrati pe siteul  PCI Database. Utilizati codurile pe care le-ati obtinut pentru a gasi producatorul componentei pentru care cautati drivere. Pentru a obtine rezultate relevante sfatul meu este sa efectuati cautarea atat dupa Vendor ID cat si dupa Device ID si apoi sa comparati rezultatele pentru a vedea daca indica acelasi producator.

>Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te la feed-ul acestui blog!

mai departe..