QT Toolbar- un manager de fisiere integrat in Windows Explorer

Ati avut vreodata un folder plin cu zeci de fisiere si foldere pe care ati dorit sa-l filtrati intr-un fel sau altul? Probabil ca da, si atunci stiti ce greu e sa identifici un fisier specific aruncat intr-o multime de alte fisiere cu extensii si nume asemanatoare. E ca si cum ai cauta acul in carul cu fan.Sa presupunem ca din amalgamul de fisiere aflate intr-un folder doriti sa vedeti numai fisierele modificate in ultimele 5 zile, sau dintr-un folder plin cu muzica vreti sa le identificati numai pe cele care au eticheta "rock". QT Toolbar va poate ajuta sa reusiti aceste filtrari.

QT Toolbar este o extensie a exploratorului windows ce instaleaza o bara de unelte noua, disponibila in folderul "View-Toolbars-QTToolbar2" si care va ofera multiple posibilitati de a lucra cu fisiere si directoare, incluzand si o puternica facilitate de cautare ce face mult mai usoara filtrarea si identificarea fisierelor aflate intr-un folder.

qttoolbar1

Iata cam ce operatiuni puteti executa cu QT Toolbar:

qt toolbar 2

 • Copierea numelui/a caii de acces a unui fisier: prin selectarea unuia sau mai multor fisiere si apoi accesarea butonului Path sau Name aveti posibilitatea de a trasfera in clipboard numele sau calea de acces a fisierelor selectate. Daca nu selectati nici un fisier, vor fi copiate numele sau calea de acces a folderului in care lucrati.
 • Command Prompt: lanseaza prompterul in interiorul folderului in care lucrati sau a fisierului selectat.
 • Folder analyze : scaneaza continutul unui folder si va ofera o reprezentare grafica a fisierelor/directoarelor aflate in acel folder, aranjate in functie de dimensiune.
 • Filtrarea fisierelor : o unealta deosebit de bine gandita si foarte utila, permite identificarea unui fisier in functie de mai multe atribute predefinite.Siteul creatorului ofera si un manual, din pacate in limba japoneza, insa o traducere automata in engleza a acestuia realizata cu Google puteti gasi aici. Totusi, nu este neaparat necesar sa invatati pe de rost sintaxa speciala folosita pentru cautare, deoarece puteti folosi cu usurinta meniul contextual precum si optiunea Search Helper pentru a efectua cautari mai deosebite. De exemplu, scrieti in bara de cautare cuvantul mp3 apasati Enter si vor fi afisate toate fisierele cu extensia .mp3. Interesant este ca dupa ce ati identificat fisierele cu extesia .mp3, aveti posibilitatea de a restrange cautarea in functie si de alte atrbute, de exemplu dupa genul de muzica Rock. La o noua cautare vor fi afisate numai fisierele cu extensia mp3 care au eticheta Rock. Trebuie remarcat insa faptul ca pentru a reveni la afisarea de dinaintea aplicarii filtrelor este necesar sa dati un click dreapta si sa folositi functia Refresh.
 • Identificarea fisierelor care au aceeasi extensie: permite sa identificati in interiorul unui folder toate fisierele care au acceasi extesie. Selectati de exemplu un fisier cu extesia .jpg si apoi apasati pe butonul din bara de unelte. Vor fi selectate automat toate fisierele .jpg din interiorul folderului in care va aflati. Facilitatea devine deosebit de utila atunci cand vreti sa faceti curatenie intr-un director oferindu-va posibilitatea sa identificati si sa indepartati din interiorul unui folder numai un anumit tip de fisiere.
 • Instalarea extensiei QT Toolbar: dezarhivati continutul arhivei si instalati programul folosind “InstallerQTToolBar2.exe”. Dupa instalare vi se va cere sa dati restart sau sa va logati din nou la compute( Start-Log Off). Dezinstalarea se face lansand din nou “InstallerQTToolBar2.exe” si selectand optiunea de dezinstalare.

Ca o concluzie, pot spune ca bara de unelte pe care o instaleazaQT Toolbar este deosebit de utila si, desi facilitatile oferite de aceasta pot fi regasite si in managerele de fisiere tip dual panel, faptul ca acestea sunt integrate in explorer-ul din Windows le face mai usor de accesat si de folosit pentru un utilizator fara prea mari pretentii in ceea ce priveste utilizarea computerului.

mai departe..

Picnik- editor foto online

picnik_logoNu toti dintre noi dispun de timpul si de dispozitia necesara sa stea in fata computerului si sa citeasca paginile nesfarsite ale tutorialelor pentru a deslusi si intelege cum sa foloseasca de multe ori mult prea complicatele programe clasice de editare foto, asa incat se impunea aparitia unei solutii simple care sa se adreseze utilizatorului fara prea mari cunostinte in ceea ce priveste editarea fotografiilor, dar care totusi sa ofere destule resurse pentru cei mai pretentiosi. Solutia? Picnik, un serviciu online de editare a fotografiilor, usor de utilizat si mai ales diponibil gratuit.

Picnik nu intentioneaza sa rivalizeze cu Photoshop, ci mai degraba incearca sa ofere fotografilor amatori o solutie convenabila pentru a edita si remedia eventualele erori ale fotografiilor digitale.Daca ar fi sa comparam Picnik cu un program clasic de editare , s-ar apropia mai mult de Picasa decat de Photoshop sau Corel Draw, insa sa nu credeti ca este numai o simpla aplicatie de rotire a fotografiilor sau de indepartare a efectului de "ochi rosii".

Picnik ofera o interfata Flash cu elemente Web 2.0, care se incarca foarte usor, intuitiva si usor de utilizat. Odata intrati pe site veti vedea cinci etichete: Home, Photos, Edit, Create, Save &Share. Daca apasati pe Photos, veti avea posibilitatea de a incarca pentru editare fotografii aflate pe calculatorul dvs, in conturile dvs de pe Flickr, Picasa, sau Facebook si, lucru interesant si surprinzator, daca permiteti accesul la camera dvs web puteti edita fotografiile facute direct cu aceasta.

sshot-1

Servicul nu impune nici un fel de restrictii privind dimensiunea fotografiilor incarcate, asa incat am reusit sa trimit spre editare o fotografie in format JPG la o rezolutie 3000x2000 de aproape 3 MB, lucru esential pentru un editor foto online, tinand cont de numarul din ce in ce mai mare a megapixelilor oferiti in ziua de azi de camerele foto digitale.

Odata imaginea incarcata, aveti posibilitatea sa o editati folosind urmatoarele unelte:

 • Efect "ochi rosii"
 • Rotire
 • Redimensionare
 • Expunere--including histograms
 • Corectii de culoare--folosind unealta "neutral color picker" sau optiunea Auto Colors
 • Sharpen.
Cele mai multe dintre aceste unelte includ si optiunea Auto-Fix , pe langa aceasta aveti la dispozitie si o optiune de Auto-Fix generala care va poate scuti de efortul de a edita personal fiecare dintre corectoare.

picnik_exposure_full

De asemenea, in meniul Create aveti posibilitatea de a adauga diferite efecte fotografiilor printre acestea enumerandu-se Sepia, B&W, Boost, Soften, Vignette, Matte Border, Rounded edges insa ,sincer sa fiu, nu am avut rabdarea sa ma joc cu toate dintre ele asa incat va las pe voi sa va edificati cu privire la eficienta acestora. Una peste alta, eu am fost sincer impresionat, gasind Picnik folositor, distractiv si usor de utilizat, oferind foarte multe optiuni de editare foto intr-un mod organizat si deosebit de intuitiv.

mai departe..