Defragmentare ... fragmentare... la ce e bun si la ce foloseste?

|

Fisierele fragmentate reprezinta acele fisiere a caror continut este impartit in fragmente si salvat in diferite locatii imprastiate in spatiul de stocare a unei partitii hard. Fragmentarea apare de-a lungul timpului pe masura ce fisierele sunt salvate, modificate sau sterse de pe hard disk.

In mod normal, cea mai eficienta cale de a inmagazina informatii pe un hard disk este ca acestea sa fie dispuse intr-un mod continuu, adica fiecare fragment de informatie sa fie asezat langa fragmentul corespunzator si tot asa mai departe. In acest fel accesul la informatie se face foarte usor, capetele de citire a hardului trebuind sa identifice numai prima parte a fisierului celelalte aflandu-se in imediata apropiere.

2222

Insa, pe masura ce pe hard se adauga, se sterg si se modifica fisierele, apar mici "gauri" in locurile in care erau salvate datele initiale. Atunci cand se creeaza un nou fisier sau cand un fisier existent este modificat si continutul acestuia nu poate fi salvat in mod continuu sistemul de operare  il imparte  pentru a umple  "gaurile" care s-au creat anterior.

333

Citirea unui fisier fragmentat presupune un efort mult mai mare din partea sistemului de operare, pentru ca atunci cand se incearca acest lucru hardul trebuie sa caute fiecare fragment al fisierului in locatii diferite pentru a reda intregul continut al acestuia.

Deoarece o fragmentare avansata poate cauza probleme serioase unui computer(erori de citire, ingreunarea operatiei de scriere/citire, posibilitatea pierderii datelor) este recomandat ca, periodic, sa efectuati o defragmentare a partitiilor computerului dvs.

Cum se efectueaza defragmentarea?

In Windows exista o optiune numita "disk defragmenter"  pe care o puteti accesa fie prin Start > Programs > Accessories > System Tools > Disk Defragmenter fie urmand urmatorii pasi:

  1. Start
  2. Run
  3. Scrieti cmd si apasati OK
  4. In ecranul urmator scrieti defrag si urmati indicatiile

>Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te la feed-ul acestui blog!

 

 

 

What next?

Articole Similare

Related Posts with Thumbnails

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu