7 sfaturi pentru mentinerea stabilitatii si performantelor computerului dvs.

Buna functionare a unui computer nu tine neaparat de valoarea intrinseca a componentelor sale. Asta deoarece, indiferent de puterea si viteza pe care o dau procesorul, memoria sau hardul, fara un sistem de operare care sa ruleze in parametri normali si fara o intretinere a componentelor,  computerul dvs. nu va functiona corespunzator.

E la fel ca la un automobil: poti sa-ti iei Mercedes nou dar daca nu-i schimbi uleiul la timp, nu-i faci reviziile sau lasi pe oricine sa umble prin computerul de bord e posibil ca in cativa ani sa mearga mai prost ca o Dacie ingrijita.

Asadar, astazi imi propun sa va ofer cateva sfaturi despre cum putem mentine performanta, stabilitatea si siguranta computerului nostru fara prea mult efort:

 

1. Dezactivati aplicatiile inutile care pornesc odata cu lansarea sistemului de operare

Probabil ati observat ca imediat dupa instalare sistemul de operare se incarca si ruleaza extrem de bine, insa pe masura ce instalam mai multe aplicatii timpul de raspuns creste si computerul functioneaza mai greu. Motivul principal este acela ca unele aplicatii sunt setate in mod implicit sa porneasca odata cu sistemul de operare si sa ruleze in fundal ceea  ce mareste numarul proceselor si serviciilor care trebuie gestionate simultan de computerul dvs. Pentru a evita acest lucru trebuie sa limitam numarul programelor care pornesc automat si sa permitem numai lansarea acelor aplicatii de care avem neaparata nevoie : antivirus, messenger, etc

In acest scop recomandarea mea este sa utilizati utilitarul gratuit numit Revo Uninstaller ce incorporeaza si o unealta numita Autorun Manager. De acolo, pur si simplu debifati programele ce nu doriti sa fie lansate odata cu pornirea computerului.

revo_uninstaller

 

2. Dezinstalati si stergeti programele si fisierele inutile.

Pentru a functiona in parametri optimi si pentru a evita imbatranirea prematura a hardurilor asigurati-va ca fiecare partitie are cel putin 15 la suta spatiu liber.   Windows 7 avertizeaza utilizatorii ca au depasit limita de 15 procente prin afisarea unei bare de culoare rosie pentru partitiile cu probleme asa ca e simplu de sesizat.

 

3. Defragmentati periodic hardul

De fiecare data cand mutati, copiati, stergeti un fisier, instalati sau dezinstalati o aplicatie, se ocupa/elibereaza o mica parte din partitia respectiva si se face "dezordine" ramanand spatii libere. Defragmentarea aranjeaza fisierele si usureaza munca PC-ului.

Dupa ce ati sters toate fisierele inutile si aveti peste 15 procente spatiu liber, dati click dreapta pe partitia pe care doriti sa o defragmentati mergeti la Tools si selectati optiunea “Defragment now”.

 

4. Instalati un antivirus bun

Primul lucru pe care il fac dupa instalarea sistemului de operare este sa instalez un program antivirus, pentru ca altfel toate masurile pe care le-as lua pentru optimizarea sistemului de operare devin inutile. Un virus sau un program malware iti pot afecta atat de mult computerul incat la final poti fi nevoit sa reinstalezi sistemul de operare si/sau sa pierzi fisiere importante sau sa-ti fie furate informatii confidentiale din computer.

De aceea sunt extrem de atent cu alegerea programului antivirus. Desi exista o multitudine de programe antivirus, preferatul meu este Bitdefender Internet Security, un produs romanesc care an de an ia premii ale siteurilor de specialitate.

5. Curatati periodic registrii si fisierele temporare.

In acest scop recomand utilizarea CCleaner. Programul este gratuit si este extrem de simplu de utilizat. Nu veti obtine un spor extraordinar de performanta insa veti face putina curatenie.

 

6.  Curatati calculatorul de praf.

Nu, nu glumesc. Computerele sunt adevarate aspiratoare de praf. Acesta se aseaza in primul rand pe coolerele procesorului si a placii video ceea ce duce la supraincalzirea componentelor si implicit la restarturi, scaderea performatei si in unele cazuri chiar la defectarea componentelor afectate.

 

7. Instalati cat mai putine programe.

Pare un paradox pentru ca, in functie de preocuparile fiecaruia, toti instalam cel putin 20-30 de aplicatii pe computer. Ideea e sa incercam sa folosim programe care nu necesita un proces instalare, asa numitele aplicatii portabile.

Majoritatea aplicatiilor au si o versiune portabila pe care o puteti gasi pe site-ul producatorului la sectiunea download. Avantajul acestora este ca nu modifica registrii, nu instaleaza bare de unelte sau alte prostii si nici nu sunt setate sa porneasca automat odata cu sistemul de operare asa ca veti evita incarcarea inutila a sistemului de operare.

 

Acestea sunt metodele pe care le folosesc eu pentru a optimiza si securiza computerul. Va astept si pe voi cu propuneri si sugestii pentru ca sunt sigur ca exista numeroase alte solutii pe care nu le-am descoperit inca.

mai departe..