Cum reglez turatia ventilatoarelor de carcasa

Dupa cum probabil stiti, majoritatea ventilatoarelor de carcasa nu au atasat un controler de turatie asa ca, exista putine solutii pentru reducerea vitezei ventilatoarelor in cazul in care acestea sunt zgomotoase.

Una dintre solutii presupune utilizarea unui program numit Speedfan care, pe langa monitorizarea temperaturilor, permite si reglarea turatiei ventilatoarelor de carcasa. Din pacate, Speedfan nu este compatibil cu toate placile de baza iar procesul de identificare a ventilatoarelor este destul de dificil.

O solutie mult mai ingenioasa dar care presupune deschiderea carcasei si ceva ”lucru manual” puteti gasi urmarind clipul de mai jos.

 

 
Explic pasii si mai jos pentru a fi intelesi mai bine:
 
1. Se scot firele negru si rosu din firul cu 3 pini al ventilatorului
2. Se conecteaza firul rosu in gaura corespondenta firului galben al adaptorului molex ( firul care vine de la sursa )
3. Firul negru se conecteaza la una din celelalte 3 gauri ramase in functie de viteza pe care doriti sa o aiba ventilatorul de carcasa:
- gaura din mijloc (12V) pentru turatia cea mai mare
- gaura din stanga (de langa firul galben – 7V ) pentru turatia medie
- gaura din dreapta ( corespunde firului rosu – 5V) pentru cea mai mica viteza a ventilatorului
 
Asadar, in functie de cat de zgomotos este ventilatorul si de racirea de care aveti nevoie in carcasa, puteti opta pentru una dintre cele 3 viteze. Recomandarea mea este sa instalati un program de monitorizare a temperaturilor gen Speedfan pentru a urmari temperatura componentelor si in functie de aceasta sa reglati si viteza coolerelor de carcasa.
 

mai departe..